Penyakit Jantung Kongenital

CHD

Q: Salam Doktor. Saya sedang mengandungkan anak saya yang pertama dan kandungan saya berusia 3 bulan. Saya ingin bertanyakan beberapa perkara tentang masalah jantung dalam bayi. Saya sebenarnya risau sekiranya anak saya ini berisiko untuk mendapat penyakit jantung. Ini adalah kerana anak saudara saya (anak kepada abang saya) disahkan menghadapi penyakit jantung berlubang ketika dia berusia 5 bulan dan terpaksa melalui pembedahan  selepas itu. Soalan saya adalah :

  1. Mengapakah doktor tidak dapat mengenalpasti masalah jantung semasa lahir? Doktor memberitahu kakak ipar saya bahawa semuanya normal semasa anaknya dilahirkan.
  1. Adakah anak dalam kandungan saya berisiko untuk mendapat masalah jantung memandangkan ada sejarah keluarga penyakit ini?
  1. Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan anak saya dari mendapat masalah jantung? Adakah sebarang vitamin membantu?

 

A:  Waalaikumussalam wbt.Puan,

Apakah penyakit jantung kongenital?

Penyakit yang wujud semenjak lahir juga dikenali sebagai penyakit kongenital. Penyakit jantung kongenital secara umumnya dihidapi oleh 8 bayi bagi setiap 1000 kelahiran. Sekiranya terdapat ahli keluarga yang mengalami penyakit jantung kongenital, risiko bayi yang baru lahir untuk mendapat penyakit jantung adalah lebih tinggi berbanding populasi umum.

Penyakit jantung kongenital berlaku semasa pembentukan jantung bayi dan kadangkala sebelum para ibu sedar bahawa diri mereka mengandung. Antara jenis penyakit ini termasuklah dinding jantung berlubang, kelainan struktur jantung serta ketiadaan injap atau bilik jantung.

dr-listening-heart-baby-500px

Apakah faktor risiko penyakit tersebut?

Selain daripada faktor keturunan, penggunaan sesetengah ubat serta jangkitan kuman semasa mengandung turut dikenalpasti sebagai punca penyakit jantung kongenital. Sungguhpun begitu, punca sebenar bagi sebahagian besar kes masih tidak dapat ditentukan. Oleh itu, wanita mengandung digalakkan untuk mengambil makanan seimbang sepertimana yang biasanya disarankan oleh anggota kesihatan.

Adakah penyakit tersebut boleh dirawat?

Meskipun terdapat pelbagai jenis penyakit jantung kongenital, namun kebanyakannya adalah tidak merbahaya. 4 daripada 5 bayi dengan penyakit jantung kongenital boleh dirawat, samada melalui pembedahan ataupun menggunakan alatan khas.

Bagaimana penyakit tersebut dikesan?

Penyakit jantung kongenital yang teruk selalunya menunjukkan tanda sewaktu bulan-bulan pertama kelahiran. Sesetengah kulit bayi akan berwarna kebiruan, dan sebilangan mempunyai masalah pernafasan, pemakanan serta kekurangan berat badan. Penyakit jantung yang kurang merbahaya mungkin hanya dikesan semasa pemeriksaan kesihatan rutin kerana tidak menunjukkan sebarang tanda lain.

Penyakit jantung kongenital juga boleh dikenalpasti sebelum kelahiran melalui pemeriksaan ultrasonografi oleh pakar sakit puan. Namun begitu, hanya 50 peratus kes dapat dikesan melalui cara tersebut antaranya disebabkan oleh kesukaran untuk menetapkan kedudukan bayi dalam kandungan semasa pemeriksaan. Tambahan pula, tidak semua wanita mengandung di Malaysia berpeluang untuk mendapatkan khidmat ultrasonografi daripada pakar atas sebab-sebab logistik.

Kaedah yang lebih berkesan bagi mengesan penyakit jantung kongenital adalah melalui pemeriksaan kandungan oksigen dalam darah menggunakan alat oksimeter pada bayi baru lahir. Sekurang-kurangnya 8 daripada 10 bayi yang mempunyai penyakit jantung kongenital teruk dapat dikesan melalui kaedah tersebut.

 

Adakah semua penyakit jantung pada kanak-kanak adalah kongenital?

Tidak semua penyakit jantung pada kanak-kanak adalah kongenital. Terdapat dua kategori lain termasuklah penyakit jantung disebabkan jangkitan kuman serta permasalahan ritma jantung.

 

Dijawab oleh: Dr Muhammad Ghazali bin Ahmad Narihan 

 

Rujukan:

  1. Pinto, N. M., Keenan, H. T., Minich, L. L., Puchalski, M. D., Heywood, M. and Botto, L. D. (2012), Barriers to prenatal detection of congenital heart disease: a population-based study. Ultrasound Obstet Gynecol, 40: 418–425. doi: 10.1002/uog.10116
  2. Mert Ozan Bahtiyar et al. Screening for Congenital Heart Disease During Anatomical Survey Ultrasonography Obstet Gynecol Clin N Am 42 (2015) 209–223
  3. Thangaratinam S, Brown K, Zamora J, Khan KS, Ewer AKPulse Oximetry Screening for Critical Congenital Heart Defects in Asymptomatic Newborn Babies: A Systematic Review and Meta-analysis 2012;379:2459-2464

Picture source : 1) www.doctorbenedict.com   2) www.cdc.gov

 

************************************************************

Ghaz

Dr Muhammad Ghazali bin Ahmad Narihan or Dr Ghaz in short, is a sole paediatrician in a remote government hospital in Sarawak and therefore elected Paediatric Head of Department of the same hospital by default. He completed both undergraduate and postgraduate studies in Universiti Kebangsaan Malaysia which gained him MD (UKM) and MMed Paeds (UKM). His main interest is to address paediatric issues in the community and contribute in outreach programs. Born and raised in the Land of Hornbills, his articles may range from Malay, English, Sarawakian mother tongue and Iban language if required.

 

 

Comments are closed.