Adakah Beta Thalassaemia Trait bahaya ?

Q: Saya selalu baca blog doktorbudak.com. Saya ingin bertanya tentang penyakit beta thalasemia trait. Anak saya berumur 4 tahun. Masa dia demam memang keadaan pucat dan asyik muntah – muntah. So doktor di klinik suggest suruh ambil darah sebab darah merah rendah semasa demam. Selepas result keluar doktor tidak dapat nak detect betul-betul Thalassemia. Oleh itu, kita ambil lagi darah selepas demam. 

Baru-baru ni saya ke klinik sebab badan dia gatal. Saya ulang ujian darah itu, Doktor cakap ada Beta Thalasemia trait. Adakah penyakit ni berbahaya dan apakah yang perlu saya buat untuk anak saya ? ( Harwaniey )

A: Salam Sejahtera Puan Harwaniey,

Terima kasih atas soalan anda, dan juga kerana mengikuti doktorbudak.com!

Untuk menjawab secara ringkas, Beta Thalassaemia Trait sebenarnya tidak berbahaya dan biasanya tidak memerlukan apa-apa rawatan. Namun demikian, sekiranya kedua-dua pasangan mempunyai Beta Thalassaemia Trait, ada kemungkinan anak mereka boleh menghidapi Beta Thalassaemia Major, iaitu jenis Thalassaemia yang serius. Jadi, sebelum anak Puan Harwaniey berkahwin nanti, eloklah jika pasangannya menjalani ujian saringan untuk Thalassaemia!

Apa itu Thalassaemia?

Thalassaemia adalah suatu penyakit genetik (yang diwarisi) yang melibatkan darah. Ada pelbagai jenis Thalassaemia, ada yang ringan, dan ada yang serius dan boleh membahayakan nyawa. Sesetengah orang yang menghidapi thalassaemia yang ‘ringan’, seperti ‘Beta Thalassaemia Trait’, tidak mengalami apa-apa kesan dan tidak memerlukan rawatan, manakala orang yang menghidapi penyakit yang serius, seperti ‘Beta Thalassaemia Major’, memerlukan rawatan sepanjang hayat, dan transfusi darah yang kerap.

Apa yang menyebabkan Thalassaemia?

globin chain

Darah kita mengandungi haemoglobin, iaitu bahan yang mengangkut oksigen dalam darah kita. Hemoglobin terdiri terutamanya daripada beberapa rantai protein yang dipanggil ‘rantai alpha’ dan ‘rantai beta’. Setiap molekul haemoglobin mengandungi dua rantai alpha dan dua rantai beta.

Setiap orang mempunyai empat gen yang menghasilkan rantai alpha, dan dua gen yang menghasilkan rantai beta. Penyakit Thalassaemia berpunca daripada perubahan pada gen yang membentuk rantai alpha dan beta ini. Hasil daripada perubahan ini, haemoglobin pesakit Thalassaemia tidak berfungsi dengan baik, dan menyebabkan pesakit kekurangan haemoglobin dan kelihatan pucat. Badan pesakit akan cuba menghasilkan darah merah berlebihan, dan seterusnya menyebabkan perubahan dan gejala tertentu.

Jenis-jenis Thalassaemia

Secara umumnya, terdapat dua jenis Thalassaemia, iaitu Alpha Thalassaemia, yang melibatkan rantai alpha yang tidak normal, dan Beta Thalassaemia, apabila terdapat perubahan pada rantai beta. Terdapat juga beberapa jenis Thalassaemia lain, yang agak jarang ditemui.

Bagi Alpha Thalassaemia, terdapat tiga jenis, iaitu:

 • Hb Bart’s, jenis yang paling teruk di mana keempat-empat rantai alpha adalah tidak normal. Bayi biasanya meninggal dalam kandungan, disebabkan kekurangan haemoglobin yang teruk.
 • Penyakit HbH, di mana tiga rantai alpha adalah tidak normal, dan satu rantai alpha normal. Pesakit mengalami kekurangan darah yang sederhana, dan ada yang memerlukan transfusi darah.
 • Alpha Thalassaemia Trait, di mana satu atau dua rantai alpha tidak normal. Keadaan ini biasanya tidak menyebabkan apa-apa tanda atau gejala, dan seseorang dengan keadaan ini tidak memerlukan rawatan.

Bagi Beta Thalassaemia, terdapat tiga jenis yang utama, iaitu:

 • Beta Thalassaemia Major, di mana kedua-dua rantai beta adalah tidak normal. Kebanyakan haemoglobin dalam badan tidak dapat berfungsi, dan pesakit mengalami kekurangan darah merah teruk, dan memerlukan rawatan sepanjang hayat.
 • Beta Thalassaemia Intermedia, di mana kedua-dua rantai beta tidak normal, tetapi berupaya menghasilkan haemoglobin yang berfungsi separa. Pesakit mengalami kekurangan darah yang sederhana, dan memerlukan pemantauan dan rawatan tertentu. Gejala yang dialami adalah kurang, berbanding dengan Beta Thalassaemia Major.
 • Beta Thalassaemia Trait, di mana salah satu rantai beta adalah tidak normal, dan satu lagi normal. Seseorang yang mengalami Trait biasanya sihat, tidak mengalami apa-apa tanda atau gejala, dan tidak memerlukan rawatan. Contohnya bintang Bollywood, Amitabh Bachchan, jaguh bola sepak Perancis, Zinedine Zidane, dan Pete Sampras, pemain tenis lagenda yang memenangi 14 pertandingan ‘Grand Slam’, kesemuanya mengalami Beta Thalassaemia Trait!

Kesan-kesan Thalassaemia

Pesakit yang menghidapi jenis Thalassaemia yang serius, seperti ‘Beta Thalassaemia Major’, biasanya mengalami tanda-tanda dan gejala berikut:

Kurang darah: Pesakit kelihatan pucat, letih, sesak nafas, tidak dapat minum susu dengan baik, dan kurang berat badan, serta mudah dijangkiti kuman. Tanda-tanda ini muncul ketika bayi berumur 4 hingga 6 bulan.

Perubahan tulang: Badan pesakit cuba menghasilkan darah secara berlebihan, kerana badan kekurangan haemoglobin. Malangnya, ini tidak berkesan, kerana kebanyakan haemoglobin yang dihasilkan tidak normal. Oleh itu, bahagian badan yang mengandungi sumsum tulang, iaitu ‘kilang darah’ badan, bertambah besar, dan menyebabkan tulang dahi, rahang, hati dan limpa pesakit menjadi semakin besar.

Sekiranya tidak dirawat, pesakit menjadi semakin lemah dan pucat, dan mengalami jangkitan kuman dan kegagalan jantung dalam usia kanak-kanak. Pesakit ‘Beta Thalassaemia Major’ memerlukan rawatan transfusi darah secara berkala, dan juga rawatan perubatan yang lain.

Seseorang yang mengalami jenis Thalassaemia ringan, seperti ‘Beta Thalassaemia Trait’, biasanya tidak menunjukkan sebarang tanda atau gejala, dan tidak memerlukan apa-apa rawatan.

Bagaimanakah Thalassaemia diwarisi?

Seseorang kanak-kanak mewarisi gen Thalassaemia daripada kedua-dua ibu bapanya. Contohnya, bagi Beta Thalassaemia, sekiranya kedua-dua ibu bapa merupakan pembawa (mempunyai satu gen Beta Thalassaemia), kemungkinan anak mereka:

 • mendapat Beta Thalassaemia Major adalah 25%,
 • mendapat Beta Thalassaemia Trait adalah 50%
 • dan menjadi normal adalah 25%

Screen Shot 2013-11-25 at 1.12.02 PM

Ujian saringan untuk Thalassaemia

Kini, ujian saringan untuk Thalassaemia boleh dilakukan di kebanyakan klinik kesihatan dan hospital di Malaysia. Sebelum menjalani ujian saringan, seseorang akan diberikan kaunseling dan maklumat oleh doktor, mengenai ujian tersebut. Senarai klinik-klinik yang menyediakan perkhidmatan ini boleh dilihat di : http://fh.moh.gov.my/uploads/pend_kes/kk_talasemia.pdf

Thalassaemia dapat dikesan melalui ujian darah, yang melihat kandungan dan jenis haemoglobin dalam darah seseorang. Sekiranya ujian saringan menunjukkan seseorang mungkin menghidapi Thalassaemia, doktor mungkin mengesyorkan ujian lanjut, untuk menentukan jenis Thalassaemia secara terperinci. Sesiapa yang ingin menjalani saringan Thalassaemia boleh mendapat maklumat lanjut di klinik-klinik yang disenaraikan. Saringan adalah amat penting bagi seseorang yang mempunyai ahli keluarga yang mengalami Thalassaemia, atau sekiranya pasangan mengalami Thalassaemia. Ini adalah untuk membolehkan seseorang itu mengambil langkah positif dalam pengawalan dan pencegahan penyakit Thalassaemia, terutamanya Thalassaemia Major.

Sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai Thalassaemia, anda bolehlah melayari laman web berikut:

http://www.gosh.nhs.uk/medical-conditions/search-for-medical-conditions/beta-thalassaemia-trait/beta-thalassaemia-trait-information/

http://www.mpaweb.org.my/file_dir/20755646044c43fcce36af5.pdf

‎http://www.nhlbi.nih.gov/health/healthtopics/topics/thalassemia/printall-index.html

( disediakan oleh Dr Pravin Vasanthan )


Posted

in

by

Comments

48 responses to “Adakah Beta Thalassaemia Trait bahaya ?”

 1. siti fatirah misdi Avatar
  siti fatirah misdi

  hye.saya nk tanya apa maksud TRO Talesimia carrier? adakah berbanya?

 2. faiqfateen Avatar
  faiqfateen

  apa itu heterozygous hb-e

 3. rashidah Avatar
  rashidah

  kalau betul saya memang ada thalamia..perlukah suami saya buat ujian…serta anak yg lain…

 4. rashidah Avatar
  rashidah

  selamat petang doc
  saya ingin bertanya pada doc..setelah umur saya 36 tahun saya disahkan ada thalasmia..tapi saya rasa seperti ujian hb yg saya terima salah..kenapa saya katakan begitu kerana saya berasa sihat..walaupun saya mudah letih dan penat dan akan merasa mahu pitam sekiranye terlalu aktif dalam sukan.

  namun saya minta pandangan pd doc ttg keputusan darah yg saya telah terima… semasa saya mengandung tahun 2014..

  wbc 11.5
  hb 10.9
  plat 231
  pcv 0.34
  rbc 4.2
  mcv 80
  mch 25.6
  mchc 32.2
  rdw 15.9
  mpv 10.1

  reticulocyte count 2.0% (0.5-2.5)

  hb quantitation by hblc
  hb f 4.4 %
  hb A 60.5%
  hb A2 27.0%

  hb quantitation by CE : supplementary test
  hb f 4.0%
  hb A 69.1%
  hb A2 3.1%
  hb E 23.8 %

  reference range
  hb f level < 1.0% adult , <2.0% 1 year, 4.0%
  rbc : hypochromic microcytic rbc
  hplc : raised hb A2/E with mildly raised hb F level
  capillary electrophoresis : presence of hb E at zone 4

  impression finding are consistent with hb E trait
  (code c1) (heterozygous hb E) suggest family screening

  disclaimer : alpha thalasmia trait cannot be excluded with
  this method

  saya mohon jasa baik baik dari doc utk memperjelaskan keputusan yg saya terima…saya tidak mahir,malah didak berpeluang mendapat penjelasan dari doktor yg merawat saya.

  terima kasih doktor.

 5. Wawa Avatar
  Wawa

  Dr,, jika suami adalah Beta thalassemia trait, dan saya adalah normal.. Bgaimana dgn keadaan anak yg bakal dilahirkan??

 6. hidayah Avatar
  hidayah

  Doktor anak saya berusia 2 tahun,hasil ujian dan bacaan seperti berikut:
  Hb 11.5 mch 21.4 mcv 68 mchc 31.3,anak saya dimint membuat ujian dna keraana mch rendah.adakah berkemungkinan anak saya talesimia.saya dan suami bukan talesimia

 7. nik Avatar
  nik

  Hi doc,sy merupakan beta talasemia trait suami tidak..soalannya sekarang adakah merbahaya sekiranya saya tidak membawa anak saya untuk menjalankan pemeriksaan darah dalam masa terdekat?kini anak saya berusia 1thn 5bln dan sehingga hari ini anak saya kelihatan sihat serta tidak mempunyai masalah kesihatan…tq doc.

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Tidak berbahaya. Sekiranya suami bukan pembawa thalassaemia, anak anda mungkin normal, atau menjadi pembawa thalassaemia seperti anda.

 8. aciq Avatar
  aciq

  As salam..sy nak tny…sekiranya sy pembawa talasemia beta..wife sy pembawa talasemia alfa…bagaimana situasi ini.kerana wife sy dah lahirkan anak…adakah dia boleh digunapakai rantaian sepertimana beta to beta or alfa to alfa..

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Anak anda perlu menjalani saringan untuk talasemia. Sekiranya anak mewarisi gen talasemia daripada kedua-dua ibu bapa, anak mungkin mengalami gejala talasemia.

 9. ifa Avatar
  ifa

  Hai, doc, sya slalu rasa pitam klu tdedah pda chya mthri. .
  RDW Sya tinggi,
  Sya jg pmbwa tlhsmia

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Elok berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Gejala anda mungkin bukan disebabkan status pembawa talasemia.RDW tinggi boleh juga disebabkan kekurangan zat besi (iron deficiency anaemia).

 10. shafika Avatar
  shafika

  D0c…
  Sy nak mendirikan rumah tangga
  Sy ade buat ujian saringan talesemia dan sy di dapati menghidap
  Talesemia Minor
  Dan pasangan sy juga Talesemia Minor
  Minta nasihat d0c adakah jika sy bkawen dan mpunyai anak
  Anak2 sy akan mendapat thalesemia maj0r?

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Ada kemungkinan anak boleh mendapat talasemia major. Eloklah berjumpa dengan doktor yang menjalankan ujian talasemia anda, untuk keterangan lanjut.

 11. kartini Avatar
  kartini

  Hi, selamat petang..Saya kartini boleh tak komen keputusan darah saya ni baru terima 5 hari lepas.

  RBC – 5.0
  HB – 99
  PVC – 0.35
  MCV – 71
  MCHC- 280
  RDW – 17.8
  WBC – 8.8

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Maklumat ini tidak cukup untuk memberikan komen yang selamat atau bermakna. Anda perlu mendapat keterangan daripada doktor yang memeriksa anda dan menjalankan ujian ini.

 12. faieza Avatar
  faieza

  Dokter saya ada thalassimia miner, saya selalu rasa macam ptam tapi doktor kata darah saya ok. nak tanya apa punca yang boleh berasa begitu ? Adakah seseorang penyakit thalassimia ni tidak boleh terdedah dengan cahaya matahari ? Mintak penjelasan boleh?

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Talasemia minor biasanya tidak menyebabkan gejala seperti ini. Rasa pitam mungkin berpunca dari pelbagai faktor, termasuk kurang minum air (dehydration), kekurangan tidur, kekurangan darah merah (anaemia), dan macam-macam masalah lain. Pesakit talasemia tidak perlu mengelakkan cahaya matahari.

 13. nadia Avatar
  nadia

  hi,salam.. sya dpt kputusan ujian drh sya, boleh tolong jelaskn mksud kptsn ni…
  Hb :13.5
  RBC; 6.33
  MCV : 70.1
  MCH;21.3
  RDW-CV ; 16.4

  method ; ce
  Hb A :89.8
  Hb f :3.1
  Hb A2/E :7.1

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Ujian darah sebenarnya perlu diambil kira bersama-sama dengan sejarah klinikal dan pemeriksaan fizikal. Saya hanya dapat memberikan penjelasan yang terhad berdasarkan keputusan ujian ini.

   Hb dalam lingkungan normal. Anda tidak mengalami kekurangan darah merah yang signifikan.
   RDW anda adalah tinggi. RDW yang tinggi mungkin menandakan kekurangan zat besi.Biasanya RDW adalah normal dalam beta thalassaemia trait.
   Ujian yang dijalankan tidak dapat membezakan HbA2 dan HbE.
   Berdasarkan keputusan ini, anda mungkin mengalami Thalassaemia trait (pembawa). Sila dapatkan keterangan lanjut dan pengesahan daripada doktor yang memeriksa anda dan menjalankan ujian tersebut.

 14. suhaila Avatar
  suhaila

  doc bagaimanakah cara hendah mengelak thalassaemia

  1. anisa Avatar
   anisa

   suhaila thalasemia tidak boleh dielak cuma kene jaga supaya hb tidak turun jika suhaila meghidap penyakit thalasemia suhaila boleh megambil makanan tradisional seperti sri gamat jel atau air madu magnetik aura dan spirulina ia boleh bantu untuk kesihatan yang baik selain mendapatkan ubat daripada doktor suhaila boleh mengamalkan makanan tradisional yang saya tulis diatas ia dapat membantu mengurangkan tanda-tanda thalasemia.

  2. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Sekiranya kita mengetahui status diri dan pasangan, kita boleh mengetahui risiko anak menghidapi thalassaemia. Sila rujuk artikel di atas untuk keterangan lanjut. Tiada ubat atau rawatan yang spesifik untuk mengelakkan thalassaemia.

 15. Husainni Avatar
  Husainni

  Assalamualaikum/ Hye Dr, saya Husainni, satu bulan yang lepas, saya telah menjalani ujian screening Thalassemia, dibawah adalah hasil dari screening tersebut :
  1- RBC : Microcytic cells with background of normocytic cells.

  2- Hb : Normal

  3- WBC : Adequate with unremarkable morphology

  4- Platelet : Adequate ,> 30/HPF

  Impression : 1/ in view of dimorphic picture of RBC, with family history of thalassemia trait ( Beta) carrier, suggest for Hb analysis TRO thalassemia trait.

  Soalan saya :

  1) Mengapa perlu untuk saya jalani DNA analysis untuk menentukan alpa pula ?
  2) Apakah situasi saya berdasarkan keputusan diatas ( Beta ) test ?
  3) Apakah tindakan @ nasihat Doktor untuk saya sekiranya saya pembawa penyakit ini?

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   1. DNA analysis adalah ujian yang digunakan untuk mengesan Alpha Thalassaemia trait, atau pembawa.
   2. Bukan Beta Thalassaemia Major. Jika hendak mengetahui sama ada anda pembawa thalassaemia, anda bolehlah menjalani ujian Hb analysis.
   3. Sekiranya anda pembawa, eloklah jika pasangan anda juga menjalani ujian saringan thalassaemia, untuk mengetahui risiko anak mendapat penyakit thalassaemia.

 16. Husainni Avatar
  Husainni

  Assalamualaikum/ Hye Dr, saya Husainni, satu bulan yang lepas, saya telah menjalani ujian screening Thalassemia, dibawah adalah hasil dari screening tersebut :
  1- RBC : Microcytic cells with background of normocytic cells.

  2- Hb : Normal

  3- WBC : Adequate with unremarkable morphology

  4- Platelet : Adequate ,> 30/HPF

  Impression : 1/ in view of dimorphic picture of RBC, with family history of thalassemia trait ( Beta) carrier, suggest for Hb analysis TRO thalassemia trait.

  Soalan saya :

  1) Mengapa perlu untuk saya jalani DNA analysis untuk menentukan alpa pula ?
  2) Apakah situasi saya berdasarkan keputusan diatas ( Beta ) test ?
  3) Apakah tindakan @ nasihat Doktor untuk saya sekiranya saya pembawa penyakit ini?

 17. husna Avatar
  husna

  Tumpang tanya dr budak saya mempunyai alpha thalasimia miner tetapi saya ada sesak nafas dan sakit dada yang berterusan. Minta penjelasan boleh? sebab apa boleh berlaku

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Gejala anda mungkin tidak berkaitan dengan alpha thalassaemia minor. Sekiranya masalah berterusan, eloklah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Sesak nafas dan sakit dada boleh disebabkan oleh masalah paru-paru atau jantung.

 18. Nur Avatar
  Nur

  Hai doctor… Anak sy berusia 10 bulan… Jarang sakit namun Beberapa mgu lpas dia jatuh sakit demam, batuk, selesema, hilang selera makan atau myusu (bf).. Slpas 4 hari demam doktor dapati anak sy kelihatan pucat … Then refer to hospital .. Apa y mgejutkan hb anak sy cuma 6.2… Slpas second test msh sama resulnye… Doktor kata mgkin anak kata ada talasemia… Namun sehingga kini keputusan talasemia msh belum diketahui… Persoalannya… Adakah kmungkinn anak sy ada talasemia? FYI, keluarga sy n husband tiada sejarah talasemia. Andainya tiada masalah talasemia, factor apa y myebabkan hb anak sy drop sehingga 6.2..terima kasih doktor

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Ada kemungkinan anak anda boleh menghidapi Thalassaemia, sekiranya anda dan suami merupakan pembawa thalassaemia. Pembawa thalassaemia biasanya tidak menunjukkan apa-apa gejala.

   Faktor lain yang boleh menyebabkan kurang darah merah (anemia) termasuklah kekurangan zat besi dan jangkitan kuman yang menyebabkan sel darah merah berpecah (hemolytic anemia). Doktor yang merawat anak anda boleh menjalankan ujian tertentu untuk mengenalpasti punca anak kurang darah merah dan rawatan yang sesuai.

 19. nadiah Avatar

  Assalamualaikum doktorbudak… Saya baru disahkan menghidap thalasemia semasa menjalani ujian HIV untuk bakal pengantin.. Bakal suami tiada thalasemia… Dan dijangka bakal anak akan turut menghidapi thalasemia… Kalau boleh saya tak mahu anak2 dan keturunan saya diturunkan penyakit yang sama… Ada tak jenis rawatan atau cara untuk mengurangkan kadar penurunan penyakit tersebut kepada waris?

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Nadiah perlu mendapatkan maklumat daripada doktor yang menjalankan ujian saringan, sama ada Nadiah menghidap Thalassaemia Major atau hanya pembawa.

   Sekiranya Nadiah menghidapi Thalassaemia Major dan bakal suami adalah normal (iaitu bukan pembawa gen Thalassaemia), anak kemungkinan besar menjadi pembawa Thalassaemia.

   Sekiranya Nadiah hanya pembawa gen Thalassaemia, anak mungkin menjadi pembawa atau normal. Pembawa biasanya tidak menunjukkan apa-apa gejala penyakit. Tiada rawatan untuk mengurangkan kadar penurunan gen Thalassaemia.

 20. anne Avatar
  anne

  hi doctor, saya pembawa thalassaemia.. detected masa my first pregnancy…saya nak tahu, umur berapa sesuai buat screening untuk anak?

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Hi Anne,

   Sekiranya suami Anne bukan pembawa thalassaemia, anda boleh buat screening untuk anak pada umur kira-kira setahun. Jika suami juga pembawa thalassaemia, anak perlu menjalani screening lebih awal, untuk memastikan tiada Thalassaemia Major. Anda boleh membaca risalah di atas untuk maklumat tambahan.

 21. farah Avatar
  farah

  Hello doc..saya baru check td, hb 11.69 MCH -25..adakah saya menghidap thalassaemia ..saya tiada rasa sebarang perubahan ketara.aktif mcm biasa.

  1. Pravin Avatar
   Pravin

   Hi Farah, dari keputusan darah itu, Farah tidak menghidapi Thalassaemia Major. MCH yang rendah mungkin disebabkan kekurangan zat besi, atau keadaan Thalassaemia Trait (pembawa).

 22. Dr Pravin Avatar
  Dr Pravin

  Comment notification

 23. Saadiah Avatar
  Saadiah

  Doc..bagaimana pula dgn hbe thalasemia?anak saya sebulan sekali kena tmbh drh wlaupun hb 9.0

  1. DoktorBudak Admin Avatar

   HbE thalassaemia bukan dikira sebagai Trait. HbE beta Thal boleh menjadi serius majam Beta talasaemia major.

  2. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Hi Saadiah, terima kasih atas soalan anda.

   Kemungkinan besar anak anda mengalami HbE BETA thalassaemia. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala thalassaemia yang ringan, sederhana ataupun lebih berat.

   Sekiranya anak Saadiah memerlukan transfusi darah setiap bulan, kemungkinan besar anak mengalami jenis HbE Beta thalassaemia yang lebih berat (severe form).

   Paras Hb bukan satu-satunya faktor penentu untuk transfusi darah di kalangan pesakit HbE Beta thalassaemia.

   Transfusi darah mungkin perlu dalam situasi tertentu, termasuk kehamilan, jangkitan kuman dan kehilangan darah.

   Transfusi darah yang lebih kerap mungkin diperlukan sekiranya seseorang mengalami:
   1: paras hemoglobin yang menurun, dengan pembesaran limpa yang mendadak.
   2: penurunan kadar pertumbuhan (growth failure)
   3: prestasi sekolah yang merosot
   4: penurunan kemampuan untuk bersenam / melakukan aktiviti fizikal
   5: kegagalan untuk mencapai kematangan seksual (failure or secondary sexual development)
   6: perubahan ketara pada tulang
   7: kualiti hidup yang kurang baik

   Rawatan seseorang dengan HbE Beta thalassaemia, termasuk transfusi darah, haruslah dipantau oleh doktor yang berpengalaman, untuk memastikan rawatan diberikan bersesuaian dengan keperluannya.

 24. ana Avatar
  ana

  doc, sekiranya ujian hb elektrolit bapa dikesan mengandungi hb e dan ibu sebagai sickle cell traits, anak dikesan hb e clasiccal beta thalasemia,adakah anak tersebut berpotensi untuk mendapat beta thalasemia major? sejauh mana potensi pasangan akan mempunyai anak yang menghadapi thalasemia? apakah fungsi ujian hb elektrolit dan ujian dna? terima kasih.

  1. DoktorBudak Admin Avatar

   Hb Electrophoresis dan ujian DNA adalah untuk mendapatkan kepastian diagnosis talasaemia.

  2. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Hi Ana, terima kasih atas soalan anda.

   Ujian Hb Electrophoresis adalah salah satu ujian darah yang terperinci, untuk mengenalpasti jenis thalassaemia yang dihidapi seseorang.

   Sekiranya bapa mempunyai HbE trait (pembawa), dan ibu mengalami Sickle Cell trait, kedua-dua ibu bapa merupakan pembawa gen haemoglobin dengan struktur yang tidak normal. Namun, keadaan ini tidak menyebabkan apa-apa gejala pada ibu atau bapa. Anak mereka tidak akan menghidapi Beta Thalassaemia Major, kerana kedua-dua ibu bapa tidak membawa gen Beta Thalassaemia.

   Anak mungkin boleh mengalami Sickle-Hb E disease, iaitu mewarisi HbE daripada bapa dan Hb Sickle daripada ibunya. Risiko seseorang anak mendapat Sickle-HbE disease adalah 25%.

   Sickle-Hb E disease boleh menyebabkan kekurangan darah pada anak, tetapi biasanya tidak memerlukan transfuse darah yang kerap. Keadaan ini juga boleh menyebabkan sel darah merah menjadi ‘melekit’ (sticky), dan kadangkala menyebabkan salur darah tersumbat di dalam tulang, atau tisu lain di dalam badan. Seseorang itu juga mempunyai risiko untuk mendapat jangkitan kuman, terutamanya pada kanak-kanak muda. Doktor mungkin mencadangkan antibiotic seperti Penicillin, untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Pemeriksaan mata mungkin juga diperlukan.

   Oleh itu, adalah amat penting supaya seseorang anak yang mengalami Sickle-HbE disease berjumpa dengan doktor kanak-kanak atau doctor pakar darah (Hematologi) yang berpengalaman, untuk rawatan dan susulan yang sewajarnya.

 25. lyn Avatar
  lyn

  doc bolehka thalasemia membawa kpd kematian?

  1. Pravin Vasanthan Avatar
   Pravin Vasanthan

   Hi Lyn,

   Terima kasih atas soalan anda. Ya, thalasemia boleh membawa kepada kematian, terutamanya jika pesakit tidak mendapat rawatan dan susulan yang sewajarnya.

   Seperti diterangkan dalam artikel di atas, seseorang yang menghidap Thalasemia MAJOR akan mengalami kekurangan darah merah (anemia) yang teruk. Sekiranya kekurangan darah berlarutan, ini akan menyebabkan gejala seperti berasa lemah, susah nafas, kelihatan pucat, dan dalam jangka panjang menyebabkan kegagalan jantung yang membahayakan nyawa.
   Namun demikian, dengan rawatan transfusi darah dan ubat untuk mengeluarkan besi berlebihan daripada badan, gejala ini dapat dielakkan, dan pesakit thalasemia major dapat menikmati tahap kesihatan yang baik. Oleh itu, seseorang yang menghidapi Thalasemia Major perlu mendapat rawatan dan susulan yang berterusan, dengan doktor yang berpengalaman.

   Yang benar,
   Pravin Vasanthan

 26. KakNgah Avatar

  Hello DoktorBudak.. TQs dengan sharing dan saya mintak kebenaran untuk share info sebab saya juga Beta Thalassaemia Trait… 🙂