[Q&A] Anak saya sering demam waktu malam dan selsema

Question: Selamat Sejahtera doktor..anak saya berumur 8 bulan sering demam waktu malam (waktu siang suhu badan spt biasa) & selsema tidak berhenti walaupun sudah di beri ubat demam n antibiotik oleh doktor di klinik swasta. Apa tindakan yg harus saya lakukan?Terima kasih.

Answer: Demam dan selsema yang berlanjutan harus mendapatkan pemeriksaan termasuk X-ray dada untuk memastikan tiada jangkitan paru-paru yang serius. Sekiranya ubata minum tidak jalan, mungkin perlu masuk wad untuk IV antibiotik.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “[Q&A] Anak saya sering demam waktu malam dan selsema”

 1. Siti Salbiah Avatar
  Siti Salbiah

  Salm doctor..anak sy berusia 5bln..2/3 hari lepas sy dapati suhu di bhgian kepala anak sy agak tggi beserta selsema ringan…tp bila sy sukat suhu menggunakan termometer di ketiak, bacaan adalah normal (<37°c)..ini berlaku pd waktu mlm shj..siang suhu badan mahupun kepala adalah normal…anak sy juga masih aktif seperti biasa dan menyusu seperti biasa…sy berikan ubat demam dan selsema yg diberikan doctor dr klinik swasta..harap pihak doctor budak dpt membantu menjelaskan apa yg berlaku dan apa yg harus & tak boleh dilakukan ke atas anak saya..terima kasih.

  1. doktorbudak Avatar
   doktorbudak

   Suhu 37 adalah normal. Jika suhu melebihi 38C boleh berikan ubat demam. Ubat selsema tidak boleh diberi pada 2 tahun ke bawah
   http://www.doktorbudak.com/?s=ubat+selsema&cats=
   jika dia aktif dan selera normal, kemungkinan jangkitan virus dan akan baik dalam masa beberapa hari. jika masalah berlanjutan , sila berjumpa doktor