[Q&A] Rashes appeared in my child’s private parts

Question: My daughter will develop some rashes at her private part bila pampers lambat tukar and they’ll be gone after I put nappy rash creme on it. But i noticed celah vagina dia mmg merah mcm melecet and tak hilang2. I selalu tukar pampers at least every 4 hours or bila perasan pampers dah berat to ensure takde lagi rashes. Should I be worried? Cause kat tengah2 lipatan tu mmg tak boleh letak creme right? She’s 1yo+, and very active. No problems of PU or BO but Im just worried of the rashes dekat lipatan tu la. I selalu pesan to her guardian supaya jgn sabun that part, just necessarily siram air. Right?

Answer: Hi Yasmin, jgn disabun bahagian dalam. Apabila memakai cream, tunggu ia kering dahulu baru pakaikan pampers. Untuk cepat baik, sekali sekala lepas buang pampers, jgn pakai sekejap dan dedahkan pada udara . Lebih cepat baik. Maaf atas kelewatan menjawab soalan anda. Kami akan mengeluarkan artikel mengenai nappy rash nanti.